Procedurile necesare pentru inchiriere apartamente in regim hotelier - SRL sau PFA


Inchirierea unui apartament in regim hotelier ca si persoana juridica, poate fi facuta sub forma juridica SRL sau Persoana Fizica Autorizata (PFA), insa ambele forme au atat beneficii, cat si obligatii legislative.

Pentru a inchiria unul sau mai multe apartamente in regim hotelier, este necesar sa se infiinteze un punct de lucru la adresa apartamentului/apartamentelor, precum si sa se declare la impozite si taxe sau la primaria de care apartine apartamentul si la ANAF prin declaratia 700.

Administrare Apartamentejpeg

Exista diferente intre o societate comerciala limitata (SRL) si o persoana fizica autorizata (PFA).

O Societate Comerciala (SRL) este obligata sa tina contabilitate, ceea ce necesita contractarea unui contabil autorizat sau o firma de contabilitate autorizata.

Pe de alta parte, PFA are un plafon de 300 mii lei, iar daca acesta este depasit, este necesar sa se inregistreze in scopuri de TVA, cu o rata de 9% incepand din ianuarie 2023. In cazul in care valoarea depaseste 100 mii euro, se va plati TVA lunar.

1cad4f6f-de4c-46b5-a24d-d7b789377180jpeg

In ambele variante, atat SRL cat si PFA, este necesara clasificarea apartamentului prin inregistrarea la ANAT, cu documentele:

  • CUI-ul societatii comerciale sau a formei juritice detinute
  • Certificat constatator in baza legii 26/1990 forma extinsa cu codul caen 5520 la punctul de lucru.
  • Cerere standardizata Anexa 3 ( completata)
  • Fisa standardizata Anexa 4 ( completata)

  • Pentru mai multe detalii, te invitam sa urmaresti acest video cu un expert contabil, unde sunt prezentate informatii utile pentru desfasurarea activitatii de inchiriere in regim hotelier, atat ca PFA cat si SRL: [video link]"

    Procedurile necesare pentru inchiriere apartamente in regim hotelier - SRL sau PFApng

    Daca ti-au fost de folos aceste informatii, te rugam sa le distribui mai departe pentru a ajuta si alte persoane care pot avea nevoie de acestea.

    Îți mulțumim pentru atenție și speram ca te-am putut ajuta.

    Administrare Apartamente apartinvestjpeg