Clasificarea apartamentelor inchiriate in regim hotelier

Pentru a putea desfasura in mod corect si legal, inchirierea apartamentului in regim hotelier, nu este suficient sa declari doar la ANAF inchirierea in scop turistic a apartamentului.

Desi legea este din 2010, foarte putini proprietari ai apartamentelor inchiriate in regim hotelier, cunosc legea si sunt informati corect.
Conform hotararea 1267/2010, art 1. Structurile de primire turistice, indiferent de forma de proprietate și administrare, se clasifică în funcție de caracteristicile constructive, de dotări și serviciile prestate.

Inchirierea apartamentului in regim hotelier fara clasificare, fapte prevăzute la lit. a), j) și m), se sanctioneaza cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei

Cu toate acestea, in continuare sunt sute de apartamente rezervabile pe platformele de rezervari, ce nu au clasificare.


Majoritatea proprietarilor de apartamente inchiriate in regim hotelier, nu stiu ca, constituie contravenție desfășurarea activității în structuri de primire turistice neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o altă structură a spațiilor decât cea stabilită prin certificatul de clasificare.

Pentru a putea obtine certificatul de clasificare, este necesar sa ai o forma juritica de tip: PFA ( Persoana Fizica Autorizata): II ( Intreprindere Individuala): SRL (Societate cu Raspundere Limitata).


Pentru infiintarea unei forme juridice precum cele mai sus mentionate, pentru desfasurarea inchirierilor in scop turistic a apartamentului, este necesara inregistrarea la finante ca si punct de lucru la adresa apartamentului pentru care se solicita clasificare.

De asemenea este necesar si acordul vecinilor pentru infiintarea sediului ( punct de lucru) la apartamentul pentru care se solicita certificat de clasificare. 

             
* Acordul vecinilor nu se solicita pentru dreptul de a inchiria apartamentul in regim hotelier ci pentru a deschide punctul de lucru al societatii la apartamentul pentru care se solicita clasificare.

unnamedjpg
Certificatul de Clasificare este GRATUIT

Solicitarea certificatului de clasificare nu implica costuri, acesta va fi eliberat in mod gratuit. 
Pentru a obtine certificatul de clasificare, trebuie depus un dosar ce va contine: 


* Pentru persoana fizica:

* Pentru Firme:

  • CUI-ul societatii comerciale sau a formei juritice detinute
  • Cerere standardizata Anexa 3 ( completata)
  • Fisa standardizata Anexa 4 ( completata)
  • Extras de carte funciară la zi din care să rezulte intabularea construcțiilor pentru care se solicită clasificarea. Poti obtine online Extras de Carte Funciara pe eghiseul.ro
  • Certificat de edificare a construcției
  •  Certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerțului în   baza Legii nr. 265/2022 privind registrul comerțului, cu modificările și completările ulterioare, din care să rezulte activitățile autorizate a fi desfășurate la punctul de lucru și codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectiv,  5520 –facilități de cazare pentru vacanțe de scurtă durată sau 5590 - Alte servicii de cazare
    • Trimiteti documentele la adresa registraturii: Calea Victoriei Nr 152 buc, Sect 1, Bucuresti, Directia Autorizare și Monitorizare. Dacă aveți mai multe dosare - societăți - este necesar sa fie făcute individual.

    Ia momentul depunerii documentelor, vei primi autorizatie provizorie, cu care vei putea functiona fara probleme, ulterior in 1 pana la 6 luni vei primi certificatul de clasificae, nu inainte de a primi o vizita din partea celor de la ANAT, prin care se vor asigura ca apartamentul indeplineste standardul necesar.

    Pentru a fi bine informat si a nu risca amenzi mai mari decat profitul pe cateva luni la un apartament inchiriat in regim hotelier, iti atasam mai jos cateva link-uri utile ce te vor ajuta sa obtii clasificarea simplu si rapid, fara costuri si bataie de cap.


    Hotărârea nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism

    Eliberarea, retragerea și radierea certificatelor de clasificare pentru structurile de primire turistice


    DOCUMENTAȚIE EMITERE CERTIFICAT DE CLASIFICARE PENTRU STRUCTURILE DE PRIMIRE TURISTICE CU FUNCȚIUNI DE CAZARE ȘI/SAU ALIMENTAȚIE PUBLICĂ


    Daca ai nevoie de ajutor in obtinerea clasificarii, nu ezita sa ne contactezi.
    Ne putem ocupa noi de toate demersurile.

    Solicita un specialist


    apartinvest administrare apartamente airbnbjpeg

    Daca ti-au fost de folos informatiile, distribuie mai departe pentru a informa si alte persoane care au nevoie de aceste informatii.

    Îți mulțumim:)


    vezi si: Intrebari Frecvente