Ce taxe platesc cand inchiriez in regim hotelier?


Închiriezi proprietatea personala in scop turistic? Si inca nu ai platit taxe pentru ca nu ai inteles ce trebuie sa faci?

Stai linistit, nu esti singur! 

Acest articol te va ajuta sa intelegi:

  • Ce trebuie sa declari
  • Ce si cat trebuie sa platesti
  • Descrie cele 2 metode de calculare a obligatiilor de plata ( norma anuala de venit sau in sistem real)
  • Descrie alte obligatii
  • Explica se intampla daca inchiriezi mai mult de 5 camere

DEFINITIA ÎNCHIRIERII ÎN SCOP TURISTIC (Airbnb, Booking, Expedia..)

Închirierea în scop turistic, de către proprietari (persoane fizice obişnuite), a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioada de minim 24 de ore şi maxim 30 de zile, într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă.

Această impozitare nu se aplică persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare certificată de Ministerul Turismului.

Administrare Apartamentejpeg


NATURA VENITURILOR SUPUSE IMPOZITĂRII

Veniturile obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

MOD DE IMPOZITARE

  • I. Pe baza normei anuale de venit sau opţional
  • II. În sistem real

I. Pe baza normei anuale de venit sau opţional

Norma de venit pentru anul 2019 corespunzãtoare unei camere închiriate în scop turistic de cãtre proprietari în locuinţele personale este: a) pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional şi pentru alte localitãţi – 15.000 lei pe an; b) pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional de pe litoralul Mării Negre: – pentru sezonul turistic estival definit conform legislaţiei în materie, respectiv perioada 1 mai – 30 septembrie a fiecărui an – 12.500 lei – pentru extrasezon – 6.500 lei.

Normele anuale de venit pot fi ajustate cu coeficienţii de corecţie, corespunzător criteriilor prevăzute de articolul 2 din Ordinul 22/28/2012 şi nu pot să difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.


1cad4f6f-de4c-46b5-a24d-d7b789377180jpeg

I. DETERMINAREA VENITULUI PE BAZA NORMEI ANUALE DE VENIT

Obligaţii declarative:

– depunerea la organul fiscal, pentru anul în curs, până la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului, a “Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”,

– în cazul în care contribuabilii încep să realizeze astfel de venituri în cursul anului au obligaţia completării şi depunerii declaraţiei unice, pentru anul fiscal în curs, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Declaraţia unică se va completa la secţiunea “Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse pe baza de nome de venit”.

Obligaţii de plată:

– impozitul pe venit este în cotă de 10% şi se aplică la norma de venit, impozitul fiind final. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 15 martie a anului următor anului de realizare a venitului. În cazul încetării sau suspendării temporare a activităţii în cursul anului, contribuabilii notifică, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului organul fiscal prin depunerea declaraţiei unice şi îşi recalculează impozitul anual datorat.

Contribuabilii care obţin venituri determinate pe baza normei anuale de venit NU au obligaţia completării Registrului de evidenţă fiscală şi conducerii evidenţei contabile.

Citeste intreg articolul aici..

Aici poti vedea normele turistice actualizate pentru anul 2020, pe site-ul oficial ANAF, pentru toate judetele din Romania. 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2021/Norme_venit_2021.html




Administrare Apartamente apartinvestjpeg

Daca ti-au fost de folos aceste informatii, te rugam sa le distribui mai departe pentru a ajuta si alte persoane care pot avea nevoie de acestea.

Îți mulțumim pentru atenție și speram ca te-am putut ajuta.